Pontjesroute


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Fietsroute Pontjesroute


Zoals de naam van deze fietsroute al doet vermoeden komt de fietser op deze route rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer veel veerponten tegen. De uitlopers van het meer hebben zich namelijk grillig vertakt in het landschap en om al te veel omwegen te voorkomen, moeten al die watertjes worden overgestoken. En in plaats van bruggen kozen de landschapsbeheerders voor pontjes.
Deze fietsroute is alleen mogelijk gedurende de periode april-oktober i.v.m. de dienstregeling van één van de pontjes.

Hoe kom ik er?


Buslijn


0
richting De Rijp
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Bushalte Julianalaan in De Rijp
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze fietsknooppunten


Routebeschrijving PontjesrouteEen veerpont is een ouderwetse maar nog steeds effectieve manier van transport. Op de route kom je er maar liefst vijf tegen waarvan twee zelf te bedienen lierponten waarmee je jezelf als het ware over het water heen trekt. Een leuke afwisseling tijdens de fietstocht!


De Pontjes fietsroute biedt naast ponten ook nog andere bezienswaardigheden zoals Fort Markenbinnen, dat onderdeel uitmaakt van Stelling van Amsterdam. Maar ook zie je tijdens het fietsen diverse poldermolens in het land staan, zoals de achtkantige binnenkruier De Woudaap in Krommeniedijk, die verraden dat hier vroeger nog veel meer water was. Inmiddels zijn al die omliggende meertjes en plassen drooggelegd, hetgeen de vele hoogteverschillen in het landschap verklaart.


Het dorp De Rijp is ideaal voor een korte pauze en om even bij te komen van het fietsen. Om iets te eten of te drinken bij een van de vele gezellige etablissementen. Of voor een bezoek aan Museum In ’t Houten Huis, waar je een overzicht krijgt van de rijke historie van het hier gelegen voormalige eiland en zijn ooit zeevarende bewoners. Je ziet hoe de arme veengrond hen het water op dreef en hoe zij via het (drooggelegde) Beemstermeer het ruime sop kozen op jacht naar haring en walvissen.

Route van de bushalte naar de fietsverhuurder
Houd de vijver aan uw linkerhand en loop de straat uit richting de Provinciale weg N244. Aan de overkant van de Provinciale weg ziet u Hotel De Rijper Eilanden. Hier bevind zich fietsverhuur de Gouw. Om bij de fietsverhuurder te komen slaat u linksaf, vlak voordat u bij de provinciale weg aankomt (Julianalaan). Sla na het bruggetje rechtsaf en loop onder de weg door richting het hotel.

Adres fietsverhuurder
De Gouw
Zuiddijk 2A
1483 MA De Rijp
(+31) 06 21 98 69 70

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets weer onder de Provinciale Weg door richting het centrum van De Rijp. Aan het einde van het Zuideinde slaat u rechtsaf de Rechtestraat in, totdat u bij knooppunt 61 komt.