Onder zeeniveauroute


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Fietsroute Onder zeeniveauroute


Fietsen onder zeeniveau? Veel mensen moeten er niet aan denken, bang dat ze overspoeld zullen worden. Geen geheel ongegronde angst, want leefden we nog in de middeleeuwen dan had dat zomaar kunnen gebeuren. Gelukkig kun je nu een veilige fietsroute onder zeeniveau plannen!

Hoe kom ik er?


Buslijn


0
richting Hoorn
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Busstation in Edam
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze fietsknooppunten

Routebeschrijving Onder zeeniveauDe vele namen die je tegenkomt tijdens de fietsroute eindigen op –braak en verwijzen bijvoorbeeld direct naar plekken waar vroeger de dijken doorbraken. Veenriviertjes groeiden hier uit tot vloedgeulen en binnenzeeën. Iets waar je nu nog maar weinig van kan zien, omdat veel van die waterplassen werden drooggelegd. Zoals de Beemsterpolder, waar je deels langs fietst.


In 1532 werd tijdens de regeerperiode van Keizer Karel V een systeem van dijken en waterbeheersing bedacht om de veiligheid van de bewoners te verhogen. In grote lijnen is dat systeem nog steeds in werking, zoals je kunt zien onderweg. Het immer dreigende water is in Edam overigens nooit een belemmering geweest voor de bouw van indrukwekkende panden. Want in deze oude handelsstad lieten rijke kooplieden het destijds breed hangen. Veel van die oude koopmanshuizen sieren nog steeds het oude centrum. Onaangetast door de tijd. Zorg dus dat je je ogen tijdens het fietsen goed openhoudt om deze prachtige huizen te spotten.


En soms werd er ook dankbaar gebruik gemaakt van al dat water. Zoals bij de Stelling van Amsterdam: een unieke verdedigingslinie rondom Amsterdam waarbij water werd ingezet om de stad te beschermen. Tijdens deze fietsroute passeer je al fietsend drie van de ruim veertig forten: Fort bij Edam, Fort Benoorden Purmerend en Fort Kwadijk. Bij het Bezoekerscentrum de Breek in Oosthuizen tref je het laagste punt van Noord-Holland: ruim zes meter onder zeeniveau. Hier kun je de fietsroute even pauzeren en koffie drinken en de benen strekken. Met droge voeten, want de Zuiderzee werd met de komst van de Afsluitdijk getemd.

Route van de bushalte naar de fietsverhuurder
Loop richting restaurant Hof van Holland. Sla voor de brug rechtsaf de Schepenmakersdijk op. U vindt de fietsverhuurder op nummer 6.

Adres fietsverhuurder
Ton Tweewielers
Schepenmakersdijk 6
1135 AG Edam
(+31) 0299 37 19 22

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets de Schepenmakersdijk verder af en sla linksaf het bruggetje over de Kwakelsteeg in. Volg de bordjes richting knooppunt 95.