Monumentenroute


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Fietsroute Monumentenroute


Hoewel deze fietsroute de Monumentenroute heet, kom je onderweg ook veel natuur tegen. Je fietst door een patchwork van polders (De Wijdewormer) en oude veenweidegebieden (Oostzanerveld, Ilperveld en Wormer- en Jisperveld ) waar soms geometrisch strakke sloten en dan weer meanderende riviertjes het landschap bepalen. Beleef de Monumenten fietsroute!

Hoe kom ik er?


Buslijn


0
richting Purmerend Overwhere of De Rijp
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Stadhuis in Purmerend
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze fietsknooppunten

Routebeschrijving MonumentenrouteZo nu en dan doemt er tijdens de fietstocht een karakteristiek lintdorp op aan de horizon waar vroeger de huizen naast elkaar op de hoge dijken werden gebouwd. Met name in Jisp en Purmerend is het aantal monumenten opvallend groot. Hier zie je tijdens het fietsen dan ook prachtige, rijke panden, opgetrokken in een statige negentiende-eeuwse stijl.


In het naburige Wormer zijn het vooral de oude pakhuizen die de monumenten status hebben verkregen. Door de ligging aan de Zaan kwamen grote schepen hier vorige eeuw hun lading lossen. Die lading werd hier eerst opgeslagen alvorens hij verspreid werd over land. Vaak verwijzen de namen van deze indrukwekkende opslagpaleizen naar de herkomst van de vracht: Saigon, Batavia. Tegenwoordig worden de vele vierkante meters hergebruikt voor huizen, horeca en culturele instellingen.


De echte diehards breiden de fietsroute uit tot knooppunt 73 om zich daar te verlustigen aan De Zaanse Schans. Een monumentale woon-werkbuurt uit de achttiende en negentiende eeuw met houten molens, schuren, woningen en musea. Allemaal opgetrokken in unieke Zaanse houtbouw-architectuur en stuk voor stuk hierheen verplaatst vanaf 1961.

Route van de bushalte naar de fietsverhuurder
Stap uit de bus en sla links af. Volg het bordje richting treinstation. Hier bevindt zich de fietsverhuurder.

Adres fietsverhuurder
BaanStede Fietsenstalling en -verhuur
Beatrixplein 100
1441 JR Purmerend
(+31) 0299 43 14 02

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets onder het spoor door en volg de bordjes richting knooppunt 25.