Molenroute


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Fietsroute Molenroute


Bij de Molenroute fiets je over oude zeebodems. Ja, je leest het goed, want hier werden in de zeventiende eeuw twee oude binnenzeeën drooggemalen en omgetoverd tot vlak en vruchtbaar landbouwgrond. Getuigen van die tijd staan hier nog onveranderd in het landschap: de poldermolens. Ontdek deze bijzondere fietsroute!

Hoe kom ik er?


Buslijn


0
richting Purmerend Overwhere of De Rijp
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Stadhuis in Purmerend
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze fietsknooppunten

Routebeschrijving MolenrouteDe poldermolens maalden tijdens de drooglegging het water op uit de polder en verplaatsten het naar de hoger gelegen ringvaart. Wie wil zien hoe dat in zijn werk ging, die moet vooral even van de fiets afstappen bij de Museummolen in Schermerhorn. Die vind je bij fietsknooppunt 27.


Gedurende deze fietsroute word je je bewust van de waterbouwkundige topprestatie die Nederlandse ingenieurs hier vierhonderd jaar geleden onder leiding van waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater leverden. En hoewel je die zeeën niet meer kunt zien, zijn er nog diverse aanwijzingen dat ze hier ooit waren. Zoals de dijken die hier in de twaalfde eeuw rondom het voormalige Schermereiland werden gebouwd. Tegenwoordig vormen ze een prachtige scheidslijn tussen het oude land met zijn kronkelige riviertjes en historische dorpen enerzijds en het strakke geometrische nieuwe land anderzijds.


Ook ben je tijdens deze fietstour getuige van twee Unesco Werelderfgoederen: droogmakerij De Beemster en de Stelling van Amsterdam, waarvan je al fietsend maar liefst drie forten passeert. In het dorp Graft-De Rijp zijn er nog volop herinneringen aan de oude visserijtijd, toen avontuurlijke haring- en walvisvaarders hier via Beemstermeer het ruime sop kozen richting de Zuiderzee.

Route van de bushalte naar de fietsverhuurder
Stap uit de bus en sla links af. Volg het bordje richting treinstation. Hier bevindt zich de fietsverhuurder.

Adres fietsverhuurder
BaanStede Fietsenstalling en -verhuur
Beatrixplein 100
1441 JR Purmerend
(+31) 0299 43 14 02

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets onder het spoor door en volg de bordjes richting knooppunt 25.