Industrieel Erfgoed route


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Fietsroute Industrieel Erfgoed


De fietsroute Industrieel Erfgoed maakt onderdeel uit van de European Route of Industrial Heritage, een toeristische informatienetwerk voor industrieel erfgoed in Europa. In Nederland vinden we veel van dat erfgoed langs de Zaan, waar het oudste industriegebied van Europa ligt dat nu nog in bedrijf is. Plan de fietstocht en ontdek het zelf!

Hoe kom ik er?


Trein


0
richting Uitgeest
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Station Wormerveer
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze fietsknooppunten

Routebeschrijving Industrieel Erfgoed routeTijdens deze fietstocht door Noord-Holland kom je langs een stukje geschiedenis. Door het droogleggen van diverse binnenzeeën en –meren werd de Zaan vanaf de achttiende eeuw de belangrijkste toegang tot Noord-Holland. In navolging daarvan verrezen hier fabrieken en pakhuizen die zaad, zeep, kaas, rijst, olie, cacao, papier en ga zo maar door verwerkten, maakten of opsloegen. Deze veelal uit rood baksteen opgetrokken mastodonten staan er nog steeds. Soms oud en versleten, maar in veel gevallen ook fris opgeknapt en van nieuwe bestemmingen voorzien. Zoals de oude koekjesfabriek van Verkade die werd verbouwd en deels een horecabestemming kreeg. In de oude zeepziederij van Adelaar (met een enorme betonnen adelaar op het dak) houdt een modemerk kantoor. En in de oude gortpellerij van Zwaardemaker wonen nu mensen. En zo zijn er nog veel meer markante parels te bewonderen aan deze kant van deze fietsroute.


De westkant is van een geheel andere orde en een hele fijne omgeving om de fietstocht mee af te sluiten. Hier tref je rechte wegen door oneindig leeg laagland met hier en daar de omtrekken van een lintdorp met kerktoren aan de horizon. Daar vind je de ruimte om al dat prachtig bewaarde erfgoed nog eens goed tot je door te laten dringen.

Route van het station naar de fietsverhuurder
Loop richting de Zaanweg en sla rechtsaf. Steek bij de Zaanbrug het water over en loop rechtdoor de Nieuweweg in. Je vindt de fietsverhuurder op nummer 3.

Adres fietsverhuurder
Fietsverhuur Wormer
Nieuweweg 3
1531 AA Wormer
(+31) 06 26 74 08 40

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets de Nieuweweg verder uit en sla linksaf de Zandweg in. Aan het einde van de Zandweg vind je knooppunt 93. Sla vervolgens linksaf de Veerdijk op en vervolg je route.