Werelderfgoedroute


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Werelderfgoedroute


Wie de poëzie van de rechte lijn wil ervaren, mag De Beemster niet missen. Hier werden vier eeuwen geleden nieuw land én boerderijen ingericht volgens de meting van de Gulden Snede. Een geometrische ideaal dat hier volgens zeggen perfect werd uitgevoerd.

Hoe kom ik er?


Buslijn


0
richting Purmerend Overwhere of De Rijp
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Stadhuis in Purmerend
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze knooppunten

RoutebeschrijvingWie de poëzie van de rechte lijn wil ervaren, mag De Beemster niet missen. Hier werden vier eeuwen geleden nieuw land én boerderijen ingericht volgens de meting van de Gulden Snede. Een geometrische ideaal dat hier volgens zeggen perfect werd uitgevoerd. De Beemster kende echter ook andere kwaliteiten. Namelijk die van zinnenprikkelende lustoorden waar puissant rijke kooplieden uit Amsterdam het vier eeuwen geleden behoorlijk breed lieten hangen. Om de stad te kunnen ontvluchten lieten zij kapitale ‘buitens’ bouwen waar ze tijdens de zomermaanden genoten van alles wat het land hun bood. Helaas zijn er van die lusthoven maar bitter weinig bewaard gebleven. Wat je nog wel ziet zijn de kapitale stolpboerderijen die ze voor hun landopzichters lieten bouwen, vaak versierd met gevels zoals hun grachtenpanden in Amsterdam.


Voortbouwend op die welvarende historie is De Beemster tegenwoordig vooral producent van goede kwaliteit kazen, appels, peren, druiven, groenten en vlees. Lekkernijen die in kraampjes of boerderijwinkels langs de weg worden aangeboden. Of in een van de vele restaurants waar op hoog niveau wordt gekookt.


Onderweg zie je de sappige weilanden waar al dat moois groeit, vol Hollandse koeien en met schilderachtige dorpjes zoals Grootschermer en De Rijp aan de horizon. Langs de westkant toer je door de Eilandspolder, een waterrijk veenweidegebied waar het ’s zomers wemelt van de vogels. Ze zullen je vrolijk toekwetteren als je langs fietst.

Route van de bushalte naar de fietsverhuurder
Stap uit de bus en sla links af. Volg het bordje richting treinstation. Hier bevindt zich de fietsverhuurder.

Adres fietsverhuurder
BaanStede Fietsenstalling en -verhuur
Beatrixplein 100
1441 JR Purmerend
(+31) 0299 43 14 02

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets onder het spoor door en volg de bordjes richting knooppunt 25.