Stelling van Amsterdam route


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Stelling van Amsterdam route


Een sterk staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft, dat is wat je ziet tijdens deze Stelling van Amsterdam-route. Je ontdekt zeven forten en een wirwar van sluizen, dammen, kanalen en dijken.

Hoe kom ik er?


Buslijn


0
richting Hoorn
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Busstation in Edam
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze knooppunten

RoutebeschrijvingEen harnas voor de hoofdstad, zodat in tijden van oorlog de regering en het koningshuis zich hier konden terugtrekken. Dat was de gedachte toen het vaderlands Departement van Oorlog eind negentiende eeuw besloot om een strook met een lengte van vijftien tot twintig kilometer rondom Amsterdam in te richten als verdedigingslinie. Een vochtig harnas, dat wel, want de vijand werd – zodra hij zich zou aandienen – de toegang tot de hoofdstad ontzegd door binnen die strook grote stukken land onder water te zetten (te inunderen). Op de zogeheten accessen – plekken die niet onder water konden worden gezet – verrezen forten (42 in totaal) zodat de vijand hier niet langs kon glippen.


Een sterk staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft, dat is wat je ziet tijdens deze Stelling van Amsterdam-route. Je ontdekt zeven forten en een wirwar van sluizen, dammen, kanalen en dijken. En met een beetje fantasie zie je de soldaten van weleer hier de wacht houden. Want er is sindsdien maar weinig in het landschap veranderd. Lange tijd was het verboden om binnen een straal van één kilometer binnen de Stelling te bouwen en zodoende heeft enkel de natuur zich hier uitbundig kunnen manifesteren. Sommige forten zijn open voor bezoek, zoals die in Edam en Spijkerboor. Hier worden rondleidingen verzorgd.

Route van de bushalte naar de fietsverhuurder
Loop richting restaurant Hof van Holland. Sla voor de brug rechtsaf de Schepenmakersdijk op. U vindt de fietsverhuurder op nummer 6.

Adres fietsverhuurder
Ton Tweewielers
Schepenmakersdijk 6
1135 AG Edam
(+31) 0299 37 19 22

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets de Schepenmakersdijk verder af en sla linksaf het bruggetje over de Kwakelsteeg in. Volg de bordjes richting knooppunt 95.