Landelijk Amsterdam


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Landelijk Amsterdam


Zin om de stad even te ontvluchten? Even genoeg van het drukke geraas? Dan moet je vooral deze tocht eens fietsen.Je komt langs deze knooppunten

RoutebeschrijvingZin om de stad even te ontvluchten? Even genoeg van het drukke geraas? Dan moet je vooral deze tocht eens fietsen. Want wie vanaf het Centraal Station even flink op de pedalen gaat staan, zit binnen een mum van tijd in een oase van rust. Zodra je de Schellingwouderbrug (knooppunt 52) over bent, heb je de stad al achter je gelaten en strekt het weidse Waterland zich voor je uit. Een open veenweidegebied waar oude stroomgeulen van de veenrivieren de Ae en de Die doorheen kronkelen. Via even zo kronkelige dijkjes en wegen slinger je al fietsend door een bloemrijk gebied, met eindeloze graslanden, wuivende rietkragen en talrijke waterplassen. In de kleine dorpen, zoals bijvoorbeeld Durgerdam en Holysloot, herinneren de typische Waterlandse huizen (vaak van hout en met veel krullerige details) en bruggen aan de tijden van weleer. Alsof de tijd hier eeuwen lang heeft stilgestaan.


Halverwege de route rijd je het dorp Zuiderwoude binnen. Een zogeheten lintdorp waar vroeger de huizen naast elkaar op een dijk werden gebouwd. Die verhoging was nodig, omdat het veen hier destijds als een spons het water vast hield. Maar het gebied werd drooggemalen en het veen klonk in. Wat rest is een historisch boeren dorp met prachtige boerderijen en houten huizen rondom een lieflijke kerk.


Deze route is eventueel met ongeveer 20 km te verlengen door de rode lijn te volgen. In dit geval volg je na knooppunt 54 de volgende nummers: 55-56-99-51-52. Knooppunt 53 komt dan te vervallen. Tussen knooppunt 99 en 51 ga je met de fiets op de Marken Express. Houd je er rekening mee dat je hiervoor een kaartje moet kopen?

Adres fietsverhuurder
Starbikes
De Ruyterkade 143
1011 AC Amsterdam
(+31) 020 620 32 15

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Sla linksaf en fiets richting het station. Sla aan het einde van de weg rechtsaf en steek de weg over. Sla aan de overkant rechtsaf de Piet Heinkade op en volg de bordjes richting knooppunt 52.