Klederdrachtroute


0
kilometer

0
minuten

0
knooppunten

Fietsroute De Klederdrachtroute


Fietsroute De Klederdrachtroute is een afwisselende fietstocht waarbij je door een oer-Hollands landschap fietst met bijtjes en bloemetjes en overweldigende vergezichten. En je raakt bekend met een paar zeer oude Nederlandse kledingstijlen. Een typsiche fietsroute door Noord-Holland.

Hoe kom ik er?


Buslijn


0
richting Hoorn
Frequentie


0
minuten
Uitstappen bij


0
Busstation Edam
Reistijd


0
minuten

Je komt langs deze fietsknooppunten

Routebeschrijving KlederdrachtrouteTijdens de fietsroute kom je afwisselende kledingstijlen tegen. Zoals bijvoorbeeld op het schiereiland Marken, één van de weinige plekken in Nederland waar, alleen tijdens speciale gelegenheden, nog steeds klederdracht wordt gedragen. Doordat dit voormalige eiland lange tijd geïsoleerd was van het vaste land, drongen nieuwe stijlen hier maar mondjesmaat door. Pas sinds de komst van de dijk die het eiland in 1957 aan Monnickendam verbond, kwam daar verandering in. Toen maakte traditie ras plaats voor mode en comfort. Slechts een enkele oudere bewoner van Marken draagt nog dagelijks met trots klederdracht , al fleuren gidsen tijdens hun rondleidingen regelmatig het straatbeeld op met hun klederdracht. Gelukkig maar, want de Marker klederdracht is prachtig. Bontgekleurd en rijkversierd met handgemaakte borduursels en nog steeds gebaseerd op de mode van de zestiende eeuw. Deze voormalige traditie is een aanrader om al fietsend te aanschouwen.


Een andere plaats waar de klederdracht nog steeds wel eens het straatbeeld siert, is natuurlijk in Volendam. Met zijn witte kanten kappen (hul) en bloedkoralen kettingen is de Volendammer streekdracht de meest bekende Nederlandse klederdracht. Een direct gevolg van de kunstenaarskolonie die hier rond 1900 neerstreek. Schilders waren dol op die lokale types in hun kleurrijke kleding en vereeuwigden ze veelvuldig op hun schildersdoek. Over dat verleden vind je van alles bij Art Hotel Spaander. Wie zelf wel vereeuwigd wil worden in deze folklore, die vervoegt zich bij één van de vele souvenirs- en fotowinkels. Daar kun je geheel in stijl een portret laten maken. Een perfect momentje om je fietstour even te onderbreken.

Route van de bushalte naar de fietsverhuurder
Loop richting restaurant Hof van Holland. Sla voor de brug rechtsaf de Schepenmakersdijk op. Je vindt de fietsverhuurder op nummer 6.

Adres fietsverhuurder
Ton Tweewielers
Schepenmakersdijk 6
1135 AG Edam
(+31) 0299 37 19 22

Route van de fietsverhuurder naar het eerste knooppunt
Fiets de Schepenmakersdijk verder af en sla linksaf het bruggetje over de Kwakelsteeg in. Volg de bordjes richting knooppunt 95.