Bijzondere plekjes

9GHoles

9Gholes biedt Voetgolf aan; een mix tussen midgetgolf en voetbal. De bedoeling is om met zo min mogelijk schoten een voetbal in een ‘hole’ te schieten.

Lees meer

De holes zijn verspreid over 9 banen in een weiland. De voetgolf banen zijn voorzien van zoveel mogelijk natuurlijke obstakels zoals hooibalen, zandhopen, hout, maar ook autobanden, die de moeilijkheid van de baan bepalen.
9Gholes beschikt behalve over een 9-holes ‘voetgolf-baan’, ook over een (voet)volley veld en een klein voetbalveld met doeltjes waar een partijtje voetbal gespeeld kan worden. Uiteraard staat er een gezellige blokhut met een terras (met gratis Wifi) waar men iets kan eten en drinken. Dus je hoeft het spel niet te spelen, je kunt ook op ons terras genieten van het landelijke uitzicht!
Kortom: 9Gholes is een unieke ervaring in de landelijke omgeving van Amsterdam, midden tussen de weilanden en de vele kleine slootjes die Waterland rijk is.


Contactgegevens

Broekergouw 2
1027 AH Amsterdam
(+31) 06 28 97 44 38
of (+31) 06 1923 43 03
www.9gholes.nl

Openingstijden

Van april t/m september
Woensdag en vrijdag
13.00 – 22.00 uur
Zaterdag en zondag
10.00 – 22.00 uur

Je komt ons tegen op de volgende route

Landelijk Amsterdam

Bram en Aagie

In het typisch Hollandse dorpje Graft net boven Amsterdam vindt u het nostalgische Kleinste Winkeltje van Nederland (5.5 m2.) schuin tegenover het prachtige raadhuis.

Lees meer

Aan ‘t winkeltje is nimmer iets veranderd. De toonbank en de rest van het interieur is even oud als het stichtingsjaar; 1890.
Vanachter de toonbank werden eerst broden, later groente en tot 1985 sigaren en sigaretten verkocht door Bram en Aagje (in de volksmond Aagie) van Petten. Met trots draagt het Winkeltje nu hun naam. Voor de deur staat de antieke oude broodkar waar Bram nog brood mee ventte.
Het winkelwaar bestaat nu uit een rijk assortiment echt oudhollandsche snoepgoed zoals ulevellen, stroopsoldaatjes en druivesuiker. Ook kunt u hier een rondvaart boeken met het Kleinste Rondvaartbootje van Nederland.
Wilt u even echt terug in de tijd …… ? Kom eens langs !
U bent van harte welkom !


Contactgegevens

Raadhuisstraat 21
1484 EN Graft
(+31) 06 53 31 76 09
www.bramenaagie.nl

Openingstijden

Van april t/m september
Woensdag t/m zondag
11.30 uur – 17.00 uur
Buiten deze tijden om zijn wij alleen op afspraak geopend.

Je komt ons tegen op de volgende routes

Molenroute
Werelderfgoedroute
Pontjesroute

Catharina Hoeve Kaasboerderij

De Zaanse Schans met zijn historische houten huizen, pakhuizen en molens is een begrip in binnen- en buitenland. Een prachtige plek aan de oever van de Zaan.

Lees meer

Hier ligt de prachtige Catharina Hoeve waar bij binnenkomst een professionele presentatie gegeven wordt over kaasmaken. Onze medewerkers in klederdracht laten met behulp van ambachtelijk gerei zien hoe kaas gemaakt wordt. De ruime winkel biedt een groot assortiment Henri Willig kazen, souvenirs en een snackcorner voor een broodje, wat drinken of een ijsje.


Contactgegevens

Zeilenmakerspad 5
1509 BZ Zaandam (Zaanse Schans)
(+31) 075 521 58 20
www.cheesefarms.com

Openingstijden

Dagelijks geopend
08.00 – 18.00 uur

Je komt ons tegen op de volgende route

Monumentenroute

Het Schooltje van Dik Trom

In dit oude schooltje was C. Joh. Kieviet onderwijzer van 1883-1902. In de naastgelegen onderwijzerswoning schreef hij zijn eerste boek over Dik Trom, een ondeugend jongetje met een hart van goud.

Lees meer

Het schooltje heeft – net als vroeger – maar één klaslokaal. Door de oude schoolbanken, een potkachel, nostalgische schoolborden en klompen onder de kapstok, waant u zich in vroeger tijden.
In de grote boekenkast staan behalve verschillende uitgaven van Dik Trom-boeken, vele andere boeken van C. Joh. Kieviet. De collectie van het Kinderboekenmuseum bevat daarnaast kinderboeken van vóór 1940.
Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling te zien.
Kinderen mogen zich verkleden als Ot en Sien op klompen. Wie wil mag plaatsnemen in de schoolbanken en schrijven met een kroontjespen of met een griffel op een lei.


Contactgegevens

Etersheim 8A
1474 MT Oosthuizen
www.hetschooltjevandiktrom.nl

Openingstijden

Zaterdag en zondag
11.00 – 16.00 uur
Van Pasen t/m september ook
Woensdag en vrijdag
11.00 – 16.00 uur

Je komt ons tegen op de volgende route

Onder zeeniveauroute

Jacobs Hoeve Kaasboerderij

Katwoude ligt aan de IJsselmeerdijk tussen Monnickendam en Volendam. De IJsselmeerdijk is de grens tussen land en water. De landelijke omgeving met boerderijen is prachtig en biedt een typisch Noord-Hollandse polderblik.

Lees meer

Katwoude staat bekend om haar kaasboerderij. Hier komen jaarlijks vele bezoekers kijken hoe de beroemde Hollandse kaas gemaakt wordt.
Onderaan de dijk ligt de sfeervolle Jacobs Hoeve Kaasboerderij. Bij ontvangst laten onze medewerkers in Volendammer klederdracht zien hoe kaas wordt bereid. In de winkel kunt u een ruime keus Henri Willig kaas proeven en kopen


Contactgegevens

Hoogedijk 8
1145 PM Katwoude
(+31) 0299 65 83 97
www.cheesefarms.com

Openingstijden

Dagelijks geopend
09.00 – 18.00 uur

Je komt ons tegen op de volgende route

Landelijk Amsterdam

Marken Express

Fietsen in Noord-Holland en Waterland: een prachtige belevenis. Maak dan zeker de overtocht (enkele reis) met de Volendam Marken Express! Zo ziet u Volendam, de Gouwzee en Waterland vanaf het water en fietst u niet 2x dezelfde route.

Lees meer

Fietsen kunnen onbeperkt meegenomen worden aan boord. Uiteraard kunt u ook retour met de Volendam Marken Express, maar wij raden u toch zeker aan om het Paard van Marken, de prachtige vuurtoren, te bezoeken. En daarna toch zeker over de Zeedijk in de richting van Uitdam, Durgerdam of Monnickendam te lopen of fietsen. Aan de ene kant van de dijk ziet u, in de kom van de Gouwzee, honderden vogels dobberen. Terwijl in de weilanden ondertussen de koeien en schaapjes grazen. Het is Nederland op haar allermooist. En de Volendam Marken Express brengt u (en uw fiets) er met liefde heen.


Contactgegevens

Haven 39
1131 EP Volendam
(+31) 0299 36 33 31
www.volendamexpress.nl

Openingstijden

Dagelijks geopend. Kijk voor actuele vertrektijden op www.volendamexpress.nl

Je komt ons tegen op de volgende routes

Landelijk Amsterdam
Klederdrachtroute

Studio Arnold van der Zee

Juist aan het Zuideinde in Monnickendam gaan we terug naar toen. Naar de tijd van monniken in bruine pijen en nonnen in hun zwart-witte habijt.

Lees meer

Ook u kunt terug in de tijd! Want in de historische setting van een heus klooster kunt u volledig in stijl op de foto. Als monnik of als non. Alleen, samen, met collega’s, vrienden of familie. Dat kan al vanaf €15,-. Uw foto of bestand krijgt u natuurlijk direct mee. Een unieke ervaring die u alleen in Monnickendam kunt beleven. De enige plek waar u zich – eenmaal verkleed als monnik of non – voelt zoals zij zich in de dertiende eeuw ook gevoeld moeten hebben. Een bijzondere geschiedkundige gebeurtenis aan het Zuideinde, waar u onderdeel van kunt zijn. Een kloosterbelevenis die u niet mag missen! En die u bovendien in uw eigen geschiedenisboek bij kunt schrijven.


Contactgegevens

Zuideinde 24
1141 VJ Monnickendam
(+31) 0299 65 13 77
www.studioarnoldvanderzee.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
09.30 – 17.30 uur
Zaterdag
09.30 – 16.00 uur

Je komt ons tegen op de volgende route

Klederdrachtroute

Waterlandsmuseum de Speeltoren

Wist u dat in Monnickendam het meest authentieke en ook daardoor het meest valse carillon van Europa staat? En ook het oudste nog bespeelde carillon van de wereld!

Lees meer

Bezoek daarom eens het nieuwe Waterlandsmuseum de Speeltoren, een ruim en eigentijds museum van 400 m², gebouwd in 2012, rondom de middeleeuwse Speeltoren.
Vanaf de begane grond dwaalt u op uw gemak rond door de vijf zalen die gezamenlijk een gevarieerd beeld geven van de cultuur, natuur en het erfgoed in Waterland. Zo ziet u hoe het Waterlandse landschap is ontstaan, komt u meer te weten over de rijke historie van de prachtige stadjes, heeft u een uitdagende ontmoeting met hedendaagse kunst en ontdekken kinderen zelf hoe leuk een museum kan zijn op de Juniorzolder. En in de Speeltoren staat u bovenop de enorme speeltrommel van het carillon en met camera’s kunt u alle delen van de toren op een monitor zien.


Contactgegevens

Noordeinde 2-4
1141 AM Monnickendam
(+31) 0299 65 22 03
www.despeeltoren.nl

Openingstijden

April t/m oktober
Dinsdag t/m zondag
11.00 – 17.00 uur
November t/m maart
Zaterdag en zondag
11.00 – 17.00 uur
Schoolvakanties:
Dinsdag t/m zondag
11.00 – 17.00 uur
Gesloten op 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag

Je komt ons tegen op de volgende route

Waterroute

Wooden Shoe Factory

Als u Marken bezoekt, is een bezoek aan de klompenmakerij een must. Als deel van ons cultureel erfgoed zijn klompen onlosmakelijk verbonden met onze historie.

Lees meer

Met originele, alleen op Marken te verkrijgen klompen, is de klompenmakerij op Marken een lokaal bedrijf met een eigen assortiment. Er wordt uitgelegd hoe het houten schoeisel wordt gemaakt en u kunt het proces ook met eigen ogen zien!
Er is veel over de historie en het gebruik van klompen zien in ons museum.
Maak van een bezoek aan de klompenmakerij Marken een nóg uniekere en onvergetelijke gebeurtenis. Laat u fotograferen in een authentieke Marker huiskamerinrichting uit 1898.
In originele kleurrijke marker kostuums, een lust voor het oog.
Na deze ervaringen is het heerlijk genieten, binnen of op ons terras, van een drankje en bijvoorbeeld een heerlijke Hollandse stroopwafel.
Met een bezoek aan de klompenmakerij ervaart u de Hollandse traditie, en het wonen op Marken van meer dan 100 jaar geleden!


Contactgegevens

Kets 52
1156 AX Marken
(+31) 0299 60 12 50
www.theclogexperience.com

Openingstijden

15 maart t/m 15 november
09.00 – 19.00 uur
16 november t/m 14 maart
11.00 – 16.00 uur

Je komt ons tegen op de volgende route

Klederdrachtroute